Hartverscheurend drama triomfeert met drie Oscars en staat op Netflix

Op Netflix staan enkele klassiekers. Films die je moet gezien hebben, omdat ze grote indruk maken. Wij stellen er graag één aan jullie voor.

‘The Piano’ is een drama uit 1993, geschreven en geregisseerd door Jane Campion. In 1993 won de film de Palme d’Or op het filmfestival van Cannes, waarmee Campion de eerste vrouwelijke regisseur werd die deze prijs ooit kreeg. 

In de hoofdrollen van ‘The Piano’ zien we Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill en Anna Paquin in haar eerste grote acteerrol. De film won in maart 1994 drie Oscars van de in totaal acht nominaties: Beste Actrice voor Hunter, Beste Bijrol voor Paquin en Beste Originele Scenario voor Campion. Paquin was toen 11 jaar oud.

‘The Piano’ draait om een doofstomme Schotse vrouw die met haar jonge dochter Flora naar een afgelegen deel van Nieuw-Zeeland reist na haar gearrangeerde huwelijk met Stewart.

Eenmaal daar aangekomen met haar dochter en piano, besluit Stewart deze te verkopen aan landverkoper George. Ada is hierdoor zo treurig dat ze afschuw voelt voor Stewart. 

George vraagt haar om les, zodat ze haar piano opnieuw kan terugverdienen. Maar daar zitten ook andere voorwaarden aan vast. Eerst voelt ze ook afschuw voor hem, maar langzamerhand begint ze een intieme relatie met hem.

De acteerprestaties maken diepe indruk op de kijkers: “Een van mijn favoriete films. Geweldige acteurs, geweldige muziek, geweldig verhaal. Holly Hunter heeft zoveel expressie in haar ogen. Je weet wat ze denkt en wat ze voelt zonder een woord te zeggen. Haar ogen en haar piano zijn genoeg.”