Emoties laaien hoog op bij 3 recente oorlogsfilms op Netflix: ”Heftig, realistisch en confronterend”

Oorlogsfilms worden gemaakt om nooit te vergeten hoe onschuldige mensen hebben gevochten om hun land, gezin, familie te verdedigen. Het topic is hotter dan ooit. En emotioneel laten ze niemand onberoerd.

‘De Slag om de Schelde’ – In de Tweede Wereldoorlog raken de levens van een Britse zweefpiloot, een nazisoldaat en een verzetsstrijdster bij de Slag om de Schelde noodlottig met elkaar verweven. “Zeer onder de indruk! Prachtig om een film te zien over een grotendeels vergeten bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis”

‘The Auschwitz Report’ – Dit is het ware verhaal van Freddy en Walter, twee jonge Slowaakse Joden, die in 1942 naar Auschwitz werden gedeporteerd. Na nauwgezette planning en met de hulp en de veerkracht van de gevangenen, slagen zij erin te ontsnappen. Uitgemergeld en gewond banen ze zich een weg door de bergen terug naar Slowakije. Ze stellen een gedetailleerd rapport op over de systematische genocide in het kamp. Maar met de nazi-propaganda en de internationale contacten die er nog zijn, lijkt hun relaas te schrijnend om te geloven. “Het is belangrijk om dit nooit te vergeten. Om deze tijd te herinneren, deze helkampen, en arme onschuldige mensen die geleden hebben, zodat het nooit meer kan gebeuren!!! Zo eren we hen.”

‘Im Westen nichts Nues’ of ‘All Quiet on the Western Front’ – Deze film vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge Duitse soldaat aan het Westelijk Front van de Eerste Wereldoorlog. Paul en zijn kameraden ervaren uit eerste hand hoe de aanvankelijke euforie van de oorlog omslaat in wanhoop en angst terwijl ze vechten voor hun leven, en elkaar, in de loopgraven. De film van regisseur Edward Berger is gebaseerd op de gelijknamige wereldberoemde bestseller van Erich Maria Remarque. “Gisteravond gekeken met mijn oudste…. Onder de indruk. Heftig, realistisch en confronterend. Acteerwerk was ook buitengewoon goed…. Een echte aanrader!”